Elektrisk og brannteknisk

Elektrisk og brannteknisk

Elektriker

I enkelte rapporter går den byggsakkyndige igjennom enkelte elektriske og branntekniske punkter. En såkalt visuell befaring. Dette er uheldig og kan skape forvirring rundt hvor mye en boligkjøper kan stole på en slik rapport.

Respekt for andres liv og helse

En byggmester vet at han/hun kan gjøre tilstandsanalyser av boliger, med den største sannsynligheten bedre enn noen annen. Dette er det ingen som stiller spørsmålstegn ved. Dette respekteres. Med den samme respekten for andre yrkesgrupper, utfører ikke byggmesteren tilstandsanalyser av det elektriske anlegget fordi dette arbeidet hører med til registrerte elektroinstallatører.

Ikke primært fordi det handler om yrkesrespekt, men fordi det kan være direkte farlig å late som man kan være elektriker, når man egentlig ikke har peiling.

Elektrisk og brannteknisk

I BMTF anbefaler man at en registrert elektroinstallatør foretar en kontroll av boliginstallasjon ved eierskifte. Gjerne en periodisk kontroll av boliginstallasjon i henhold til NEK 405-2. En slik periodisk kontroll inneholder kontrollpunkter for både elektrisk og branntekniske anlegg.

Elektrisk og brannteknisk anlegg skal med andre ord kun utføres av en registrert elektroinstallatør. Aldri av hverken en bygningskyndig eller en ukyndig takstmann.

En byggekyndig takstmann gjør jobben sin, og en registrert elektroinstallatør gjør jobben sin.